LUMINIȘURI. ANTOLOGIE DE LITERATURĂ QUEER ECOLOGICĂ


Published by
Cenaclul X / Fractalia
Romanian
200 pages
Paperback
ISBN 9789730372632

Price: 42 leiScriem aici și acum, pentru lumile ce sunt deja, înspre lumile ce vor fi. Scriem, din întrupări feministe și queer, din căutări antispeciiste spre lumi multispecii, din practici și teorii decoloniale, din relaționări ecologice. Scriem aici și acum, din lumea aceasta, familiară și totuși stranie, cunoscută și totuși de nedescoperit. O numim o lume queer, care a existat deja dintotdeauna și care va exista.

Am pornit cu ideea de a face această antologie de literatură queer și ecologică fiindcă, în lecturile noastre din duminicile de la Cenaclul X, a încolțit o preocupare pentru ceea ce tinde să fie numit „natură”. În multe din textele noastre se regăseau aceste neliniști: criza climatică, distrugerea mediului prin extracție și extindere capitalistă și colonialistă, violențele sistemice asupra corpurilor queer și asupra animalelor non-umane, suferința și doliul în fața acestor pierderi. Dar în mijlocul tuturor acestor lucruri, undeva, erau și luminișurile: pete de lumină, adăposturi. Am simțit, atunci, nevoia de a păși pe aceste poteci și de a împărtăși ceea ce găsim în drumul nostru.

Cu texte de Andrei Gabriel Nicolae, Ceza Bularca, alexandru adam, Paula Dunker, Maia Şerbănescu, Nóra Ugron, victor horațiu troșan (tovarasxvic), Tudor Pop, Flavius Sindie (flavexine), Mara Cioroianu, Alina-Elena Fluțăr, oana ciobanu, Gabriela Oprea, Irina Ionescu, Corina Preda, bianca ela, oana ungureanu, Ioana Bălănescu, Maria Martelli.
https://p-u-n-c-h.ro/files/gimgs/th-2560_62601066__SX318_.jpg